Kompostere riktig – lage gjødsel selv
Kompost er naturlig gjødsel og forbedrer jorda. Det inneholder viktige næringsstoffer til jorda i hagen din. Vi har tips om å kompostere.
09.12.2024
Kompostbingen i egen hage
Du kan kombinere flere fordeler ved å kompostere. Du vil bygge kompostbinge en kompostbinge i tre? For det første sparer du penger, fordi du slipper å kjøpe kompost. I tillegg bruker du bærekraftige ressurser som hagen din produserer: planter som har visnet og avklipt materiale går ikke bare tapt, men blir tilbakeført til jorda som verdifulle næringsstoffer. En håndfull kompost inneholder rundt ti milliarder organismer. Konsekvensen: bedre jordstruktur og flere næringsstoffer. Plantene dine blir mer motstandsdyktige mot skadedyr og vokser raskere.
Fra avfall til humus
I komposten blir avfallet resirkulert ved at utgangsmaterialet blir forvandlet til svart humus av jordorganismer. Denne typen humus blir ofte også omtalt som «gartnerens sorte gull». En sunn komposthaug har de perfekte vilkårene for at denne omformingsprosessen skal skje effektivt.
Hva er en kompostbinge?
En kompostbinge er en beholder for å anlegge kompost. Disse kan være laget av tre eller plast. Spesielle hurtig- eller termokomposter er varmeisolerte beholdere, som regel av plast, som lagrer varmen effektivt. Det akselererer råtningsprosessen til innholdet. En kompostbinge har vanligvis en eller flere uttaksåpninger som gjør det enklere å bruke komposten. Kompostbinger fins i forskjellige størrelser og prisklasser. Det er viktig å velge en som er stabil når du kjøper en.
Hvilke typer kompostbinger fins?
Kompost binge
- Som regel laget av plast og utstyrt med varmeisolert skall.
- Rask råtningsprosess.
- Veldig rask kompostering, omtrent fire til seks måneder.
- Ingen vond lukt.
- Bør blandes hver fjerde uke.
Bør plasseres direkte på jorda, som alle andre kompostbinger.
Komposten er beskyttet mot tørke og kulde.
- Trenger et mer solfylt oppstillingssted.
Lav lufttilførsel.
Kompostbinge i tre
- Er enkel å bygge selv.
- Bør stå i ly.
- To kasser til henholdsvis påfylling og kompostering.
- Må blandes minst én gang i året.
- Kompostbinger av tre er utsatt for treråte.
Anlegge og stelle kompost: Trinn for trinn
Det er ikke mye du trenger for en godt ernært kompost: et sted i hagen, en kjøpt eller selvlaget kompostbinge, og tips for riktig regler for kompostering fra veilederen vår.
Oppstillingssted i skyggen, som ideelt sett er i ly for vinden, er godt egnet til å sette opp en kompostbinge. Sett kompostbingen rett på jorda, ikke på steinheller eller steiner, fordi det er viktig at bunnen slipper vann gjennom. Du gjør jobben lettere for deg selv hvis du lett kan komme fram til komposten med en trillebår. Et sted under et tre eller beskyttende busker er perfekt.
Velge materiale for beholderen
Vi anbefaler at du bruker tre eller plast for å bygge beholderen. Disse materialene er motstandsdyktig og motstår ytre elementer over lengre tid. Fordi kompost er avhengig av luft, bør du velge, eller selv bygge, en beholder som er åpen mot sidene. I en stor hage kan det være lurt å sette opp to til tre kompostbeholdere. Da kan du kaste hageavfallet alltid på en kompost mens en annen har pause. I små beholdere kan du selvfølgelig også sette opp komposten på terrassen eller balkongen.
Materiale og verktøy til komposten
- moden kompost
- Komposttønne eller kompostbeholder
- Trillebår
- Spade
- Høygaffel
Legg først et lag grovkvernet materiale i omtrent 20 centimeter høyde.
Det andre laget består av hage- eller kompostjord og burde være sju til ti centimeter tykt. Med hagejorda gir du komposten næringsstoffer og bioorganismer som er viktige for bearbeidingsprosessen.
Komposten din er nå klar til å legges i haug.
Proff-tips: Plant gresskar eller agurk ved siden av komposten, slik at rankene og de store bladene gir skygge til komposten.
Komposttønner er alltid tildekket. Her er det ingenting som endrer seg.
Kompostbingen blir bare åpnet når den skal vannes.
Etter omtrent tre til fire uker har komposthaugen krympet.
Bland haugen med en spade, for å få fart på lufting og blanding.
Hvis komposten er fuktig kan du blande i tørt materiale, for eksempel grener og kvister.
Komposttønner må først blandes etter de første fire ukene, så snart tønna er full.
Komposttønne: Etter omtrent ni måneder kan du bruke den verdifulle humusen – den smuldrer nå lett og lukter som skog.
Kompostbinge i tre: Det kan, avhengig av værforhold, ta opptil to år til komposten er moden.
Grove kompostbiter kan brukes på en ny haug.
Fordele kompost
Sile
Før du fordeler komposten i hagen, må du først gjøre den «hageklar» og gi den en grunnrengjøring: Kast en spade om gangen på en skråstilt sil som fjerner trebiter, steiner og andre grove forurensninger, og bare slipper gjennom kompost som er klar til bruk.
Fordele
Etter seks til 12 måneder kan du fordele den ferske komposten som organisk gjødsel. Næringsstoffinnholdet varierer avhengig av utgangsmaterialet. Derfor kan du bare gjødsle trær og planter som ikke trenger mye næring med bare kompost; for andre planter kan du bruke kompost til å redusere behovet for gjødsel med opptil halvparten, avhengig av hvor sulten planten er.
Mengde
Omtrent 3 – 4 l per kvadratmeter. Det er en spade med haug. Bruk bare moden kompost som har modnet i 12 måneder eller lenger til å forbedre jorda. Den har råtnet fullstendig og inneholder mindre næringsstoffer, men stabil humus, som ikke forvandler seg mye i jorda.
Tips og triks rundt stell av kompost
Generelt sett er det å anlegge og stelle en komposthaug veldig enkelt. Men det fins verdifulle tips og triks for å gjøre humusen som oppstår spesielt nyttig.
Rett blanding av komposten
Grovt avfall, for eksempel avkutt fra busker, bør alltid blandes med fuktige grønnsaksrester og tørre, næringsfattige deler som kvernet trevirke eller løv. Pass på at du aldri legger på store mengder av samme materiale, fordi det kan være til hinder for jevn forråtnelse.
Rett forhold for hageavfall
God gjødsel oppstår hvis du ved regler for kompostering overholder et forhold mellom karbon og nitrogen på 25 : 1 eller 30 : 1. Hvis det er mer karbon, råtner planterestene langsommere. For mye nitrogen derimot hindrer stabile humusforbindelser.
I tillegg til luft og vann trenger mikroorganismene også organisk bundet karbon (C) og nitrogen (N) som næring. Her er et balansert forhold mellom de to best. Fuktig grønt kjøkkenavfall eller unge plantedeler er proppfulle med nitrogen, og bør blandes med tørre, karbonrike plantedeler, kvister, kvernet trevirke, høstløv eller strå. Bland til dette alltid to deler nitrogenrikt materiale med en del karbonrikt. Fordi plenavklipp råtner fort, bør du bare bruke små mengder av det i komposten; en håndfull hornmel hjelper her med råtningen. Jo mindre greiner og staudestenger er, desto lettere spiselig er de for mikroorganismene.
Hva kan jeg kaste på komposten?
Avgjørende for kvaliteten til naturgjødsla er hva den består av. Alle organisme materialer som råtner kan bli kompostert. Dette kan være alt av hageavfall, men også husholdningsavfall. Her gjelder: jo mer variert blandingen av avfallet er, desto mer verdifull blir komposten.
Egnet kompostmateriale
- Burstrø
- Eggeskall
- Kaffegrut, teposer, filter
- Avispapir, kjøkkenpapir
- Potteplanter, blomster
- Frukt og plenavklipp bare i små mengder
- Ugress bare uten frø
Forminske grønt avkutt og hageavfall
Også grønt avkutt som grener og kvister som er kappet av hekker og busker hører hjemme på komposten. Men du må først forminske planterestene. Det forstørrer overflaten for mikrobene, og hageavfallet råtner fortere. Vi anbefaler at du gjør denne jobben lettere for det selv med en kompostkvern, som raskt og enkelt kapper opp avfallet i knivsystemet.
Oversikt over kompostforhold
Vær obs på rett forhold mellom materialer for å få en sunn kompost. Da har haugen din alltid rett blanding av oksygen, nitrogen og fuktighet til å gjøre om kompostmaterialet til næringsrik humus.
Brun:Grønn25:1 |
|
Brunt materiale | Grønt materiale |
---|---|
Strå | Plenavkutt |
Kvister | Grønnsaksavfall |
Papp | Fruktavfall |
Papir | Visne blomster |
Løv | Møkk |
Flis | Kaffegrut |
Bør ikke komposteres: | |
Kokte matrester |
Ikke egnet kompostmateriale
|
Kompostering gjort enkelt
Raskeste vei til den beste gjødsla med en kompostkvern
En del av plantestellet er også sunn beskjæring. Da oppstår hageavfall som du kan gjenbruke og blande med komposten.
Vårt tips er at du først hakker opp det grønne materialet. For eksempel med en kompostkvern fra STIHL. Da reduserer du volumet på det klipte materialet og forminsker planterestene slik at de raskere råtner til god gjødsel. Også rester etter blomster, grønnsaker og frukt, eller høstløv, kan du finhakke i kompostkverna, for å fremskynde forråtnelsesprosessen.
Kompostere høstløv. Hvis du vil bruke høstløv på komposten, kan du enkelt samle det opp med gressklipperen. Best blir det om du blander det med ferskt plenavklipp: det tørre løvet sørger for at det kommer luft til plenavklippet og hindrer det fra å råtne. Dessuten anriker bladene grønnavklippet med karbon – dette gir den beste forutsetningen for vellykket kompostering i overholdelsen av regler for kompostering..
I store hager kan du mellomlagre løv. Sett bare opp en gitterring og fyll den med løv. Løvet blir så etter hvert tilført komposten neste år.
Typiske kompostproblemer
Kompostering fungerer ikke alltid knirkefritt fra starten, men heldigvis fins det ofte enkle svar på typiske problemer i kompost binge.
Komposten stinker
Råtnende komposthauger lider ofte av oppsamlet fuktighet. Unngå å tilføre for mange fuktige ingredienser. Dessverre må du ofte sette opp komposthaugen på nytt – det er ikke mulig å redde kompost som råtner. Vær her obs på rett laginndeling av hageavfallet.
Komposthaugen mugner
Muggbakterier er helt naturlige i all hagejord. Men hvis det oppstår alvorlige muggangrep, har du antakeligvis tilført for mange fuktige materialer. Prøv å røre i komposten og bland tørt og fuktig materiale godt. Det bør bryte ned muggen igjen.
Komposten blir ikke moden
Moden kompost trenger tid. Avhengig av årstid og utetemperatur tar prosessen omtrent seks til 12 måneder, til de forskjellige ingrediensene har blitt til næringsrik humus. Ikke glem: Komposten trenger ro, men bør røres eller blandes fra tid til annen. Det betyr at du bør finne frem spaden når mengden til komposthaugen har redusert seg med omtrent en tredjedel. Det øker luftingen og akselererer komposteringsprosessen.
Sammendrag: kompostere riktig
- Kompost av hage- og kjøkkenavfall inneholder er næringsrik og naturlig gjødsel til plantene dine.
- Komposttønner er raskere og mer kompakte, men også dyrere enn kompostbinger av tre eller åpne komposthauger.
- Sørg for rett forhold mellom karbonrike brune og nitrogenrike grønne materialer (25:1).
- Dyrebaserte matrester, bakervarer, fett, olje og ikke-organisk materiale har ingenting på komposten å gjøre.
- Kompost som råtner må bli anlagt på nytt. Kompost som mugner er for fuktig og bør blandes med tørre materialer.
Du trenger bare et par trinn for å kompostere riktig. Anlegg komposten ved at du hoper opp kvernet materiale som nederste lag, og legger på et lag med hagejord. Da kan du legge på kompostmateriale og dekke til. Etter tre til fire ukers hvile rører du om komposten og blander tørt og fuktig materiale. Vann komposten regelmessig og la den hvile i omtrent ett år. Deretter er komposten moden til å bli brukt.
Kompostering kan, avhengig av kompostbingen du bruker, ta opptil to år. Fra en komposttønne kan du allerede etter omtrent ni måneder ta ut humus, mens en kompostbinge av tre, avhengig av værforhold, trenger opptil to år for prosessen.
Alt som kan bearbeides godt av mikroorganismer kan havne på komposten. Utover det er rett forhold mellom brunt og grønt materiale viktig. Strå, kvister, papp, papir, løv og flis bør blandes med plenavklipp, frukt- og grønnsaksavfall, visne blomster, møkk og kaffegrut i forholdet 25:1. Da gir du mikroorganismene den perfekte blandingen av oksygen, nitrogen og fuktighet til å lage næringsrik humus.
Etter omtrent seks til 12 måneder kan du fordele komposten. Den næringsrike humusen er godt egnet som organisk langtidsgjødsel. Ideelt sett fordeler du humusen fra mars til juni, for å hjelpe plantene dine optimalt med å vokse.
Helst bør du bare kompostere plenavklipp i små mengder, fordi den råtner fort. Tilsett en håndfull hornmel for å hjelpe komposten. Om høsten kan du godt kompostere plenavklipp, hvis du samler opp høstløvet med gressklipperen. Det tørre løvet gir plenavklippet luft og hindrer det fra å rånte feil.
Hvilken kompostbinge som er best, varierer fra tilfelle til tilfelle. Hvis du vil kompostere fort, er en komposttønne det beste valget. Hvis du har store mengder du skal kompostere, kan en komposthaug eller kompostbinge av tre være rett valg for deg.